Тип:
Разположение:
« back

Справочник на продавача

Този справочник има за цел да подпомогне продавачите при вземане на решения и организиране на продажбата на техния имот, както и да им даде първоначална информация за агенция Стара планина пропъртис и услугите, които предлагаме на продавачите на имоти.

За Стара планина пропъртис

СТАРА ПЛАНИНА ПРОПЪРТИС е първата притежавана и управлявана от англичани агенция в България, която започва да предлага недвижими имоти на чужденци през 1998 година. Собствениците на агенцията са работили като международни консултанти по проект Красива България до 2001 година. Нашата фирма предлага постоянен приток на възможни  купувачи, търсещи всякакви видове недвижими имоти: селски и градски имоти, ваканционни имоти по Черноморското крайбрежие и ски курортите и т.н. Ние ще предложим Вашия имот на сериозни купувачи.

Продажба на имот

Когато вземете решение да продадете недвижим имот е добре да се отнесете към процеса като към бизнес начинание. Вие предлагате на пазара на имоти един продукт и трябва да се погрижите да направите това по най-добрия възможен начин. Ако изберета Стара планина пропъртис за продажбата на Вашия имот, ние ще Ви подпомогнем в процеса на продажба със съвети и реални действия.

В началото ще се свържем с Вас, за да посетим имота в удобно за Вас време. При първоначалния оглед ще обсъдим условията на продажбата и стъпките, които трябва да предприемете. Нашите консултанти ще Ви дадат своето професионално мнение за цената на Вашия имот.

Документи на имота

Ще Ви помолим да ни покажете документите на Вашия имот, за да се убедим, че сте собственици, за да имаме точните данни за имота и за да Ви посъветваме, ако трябва да предприемете действия по снабдяване с документи, които ще отнемат по-дълго време.

Определяне на цената

Вие като собственици ще вземете решение за цената, на която ще се предлага имота. Важно е обаче да се съобразите с пазара и цената да бъде конкурентна на цените на други подобни имоти, които се продават. Имайте предвид, че често сайтовете за продажба на имоти са пълни със силно надценени имоти, които се предлагат месеци и години без никой да прояви интерес към тях. Много по-важно е какви са цените, при които реално се осъществяват сделки. Освен това цената на всеки имот е функция на множество фактори – местоположение и големина, предназначение, функционалност, състояние, околно пространство, инфраструктура, удобства в близост до имота. Нашите консултанти, които имат богат опит и познания за пазара, ще се съобразят с всички тези фактори и ще Ви посъветват за реалната пазарна цена, на която може да се продаде Вашия имот. Добре е да съобразите цената, така че имотът да не е надценен, защото тогава потенциалните купувачи няма да пожелаят да го видят.

Осигуряване на достъп за огледи

Важно е да обмислите как ще се осъществяват огледите на Вашия имот. Вероятно не сте на разположение по всяко време на деня, за да отворите и покажете имота. В такива случаи можете да оставите ключ при нас в агенцията, където той ще се съхранява отговорно, или на Ваш съсед или близък, който може да покаже имота във времето, когато Вие отсъствате. Ние ще дадем възможно най-голямо предизвестие за огледите, но в някои случаи клиентите решават в последния момент и, ако не можем да покажем Вашия имот, това ще бъде пропусната възможност за Вас.

Подготовка на имота за огледи от потенциални купувачи

Важно е да подготвите имота за огледи. Това се отнася, както за имот, в който се живее постоянно, така и за имот, в който не се живее.

При всички положения първата Ви грижа трябва да бъде да почистите апартамента, къщата, двора и да приберете излишните вещи. Чистотата е първото условие за един уютен дом. Купувачите предпочитат имотите, които изглеждат чисти и просторни. По този начин те могат да си представят как би изглеждал имотът в съответствие с техните нужди, да си представят своите мебели в него и самите себе си като обитатели.

Най-добре е да приберете личните вещи. Почистете старателно кухнята и санитарните помещения. Това са местата, които правят най-силно впечатление.

Вдигнете щорите и дръпнете завесите, които затъмняват помещенията, за да влезе повече светлина. Ако огледите се осъществяват вечер, уверете се, че всяко от помещенията е добре осветено. Светлите помещения изглеждат по-просторни и купувачите могат да видят всичко, което ги интересува.

Ще бъде още по-добре, ако извършите някои дребни поправки, например да смените счупено стъкло или плочка, да поправите поставката на душа и т.н. Тези неща не отнемат много време и изискват малко средства, но оставят лошо впечатление за липса на поддръжка и по такъв начин намаляват стойността на Вашия имот.

Неприятни миризми и домашните любимци могат да отблъснат потенциалните купувачи. Постарайте се да проветрите дома си преди огледите. По възможност не пушете в помещенията, защото застоялата миризма на цигари е еднакво неприятна и за непушачите, и за пушачите. Дръжте домашните си любимци далече от купувачите.

Предлагане на имота

След като се свържем с Вас и направим снимки на имота, ние ще разпространим информацията за него чрез нашия сайт и чрез българските и чуждестранни интернет портали за имоти, където рекламираме. Освен това ще предложим Вашия имот на всички клиенти, с които имаме връзка и които имат критерии, на които отговаря той. При запитване ще им дадем възможно най-подробна информация, а когато имаме клиент със сериозен интерес към Вашия имот, ще организираме оглед.

По време на огледите

Собствениците познават най-добре своя имот. Не винаги обаче те могат да го представят по най-подходящия начин, защото често са склонни да влагат повече емоции, отколкото е необходимо. Оставете нашия консултант да покаже имота. Той ще отговори на въпросите на купувачите и ще се допита до вас, ако има нужда.

Осъществяване на продажбата

Когато клиент реши, че иска да закупи Вашия имот, ние се ангажираме да проведем преговори, за да се постигне съгласие по всички точки на продажбата, в т.ч. цена, срокове, начин на плащане, предаване на имота и други.

Ще Ви съдействаме за набавяне на актуални документи за продажбата. Основните документи, от които се нуждаете, са нотариален акт или вписан договор, скица, данъчна оценка, удостоверение за липса на тежести. Ако желаете, можем да се ангажираме с изваждане на тези документи. В зависимост от конкретните обстоятелства може да се нуждаете и от други документи, удостоверяващи собствеността, за което ще Ви посъветваме и ще съдействаме за набавянето им.

Как можем да помогнем за продажбата на Вашия имот?

Ние ще работим активно, за да осъществите продажба на Вашия имот. Ще оценим имота, ще го рекламираме и ще правим огледите със заинтересовани клиенти. Когато намерим клиент, който желае да закупи имота, ще проведем преговори, ще ви подпомогнем в осигуряване на необходимите документи за продажбата и ще я организираме. След това ще съдйстваме на купувача да декларира имота и да прехвърли битовите сметки на свое име, така че да Ви освободим от проблеми след продажбата. В целия процес ще вложим професионализъм, познания и опит, за да бъде той ефективен и да Ви отнеме минимално време и усилия.

Ако имате някакви въпроси, свържете се с нас и ние с удоволствие ще Ви отговорим. Нашата интернет страница е www.stara-planina.com. Благодарим Ви, че избрахте Стара планина пропъртис.

© Copyright notice: Всички права запазени от Стара планина пропъртис ЕООД – 1998-2013
« back
web designweb design by dotStudio en bg